Werkgeverstip van Microsoft: Het Nieuwe Werken bepaal je zelf

Wat kunnen we leren van de beste werkgevers in Nederland? Medewerkers bij Microsoft vertelden ons wat zelf betekenis geven aan Het Nieuwe Werken, ehm, betekent.

In samenwerking met NUzakelijk.nl.

Bepalen hoe Het Nieuwe Werken (HNW) er in jouw bedrijf uitziet kan je het beste overlaten aan de mensen zelf. Zo kijkt Microsoft er tenminste naar. Want zonder verantwoordelijkheid, vertrouwen en een gedeelde visie is HNW niets meer dan een cosmetische aanpassing. 
Microsoft organiseert elk jaar een kick-off evenement, ‘Ruimte voor groei’. In 2007 ging de directie in dialoog met alle collega’s over de reis naar HNW.
Maaike Burghouts, Enterprise Strategy Consultant, kwam toen net kijken bij Microsoft: ‘Wat me erg bijbleef is dat Theo (Rinsema, algemeen directeur van Microsoft Nederland – red.) een visie met ons deelde en vervolgens vroeg hoe we daar zelf invulling aan wilden geven.”

Die visie heet To Be People Ready. Alles wat Microsoft nieuw op de markt brengt wordt eerst intern gebruikt. Burghouts: “Als we iets willen verkondigen naar de markt moeten we dat eerst zelf zijn.” En dat werkt het beste wanneer mensen ook vrijheid, vertrouwen en verantwoordelijkheid krijgen. “Er is dus niemand die zegt ‘Dit is hoe we het gaan doen, en je werkt op woensdag hier en op donderdag thuis…’: je geeft zelf betekenis aan die visie.”

En dat vertrouwen lijdt niet aan misbruik. Cas Pijnenburg, trainee bij Microsoft: “Die vrijheid heeft juist het tegenovergestelde effect: ik presteer beter en voel me er lekker bij. Ik heb weinig dagen gehad dat ik bewust minder ben gaan doen.”

Hoe dat komt? Burghouts: “Waar ik bedrijven vaak de fout in zie gaan is dat ze tijd- en plaats-onafhankelijk werken invoeren, maar ondertussen wel opleggen hoe en wanneer dat er uit ziet. Dan verandert er eigenlijk niets. Wij werken resultaatgericht en worden gehouden aan onze afspraken. Maar we bepalen zelf hoe en op welke momenten we daar aan werken.”

En het eindstation? Dat is er niet. “Het Nieuwe Werken is geen project, maar een reis waarin we het gesprek met elkaar blijven aangaan.”

Titelbeeld: The Items Maczter Carries 2.0, van Maczter op Flickr. Foto’s: Matthijs Borghgraef, onder een Creative Commons-licentie.

Dit is deel 2 in een serie Werkgeverstips. Het volledige artikel op NUzakelijk.nl vind je hier.

Samen met Great Place to Work delen we ideeën en verhalen over de beste werkgevers. Omdat we dat leuk en waardevol vinden. 

Benieuwd naar de Beste Werkgevers? Bekijk en volg ze op WOVOX.com/greatplacetowork.


 Mede-oprichter van WOVOX.com. Ik geloof dat het kan, een droombaan voor iedereen. Ik vind het leuk om verhalen die me inspireren te delen. En ik geniet van mensen die doen waar ze van houden. They are the change agents!


  • Karlijn Thompson

    Mooie visie. Het is een goede vraag of dit ook kan als je een flexibel kantoor huurt van een extern bedrijf. Te denken valt aan de bedrijfsruimte die je kunt huren in Tilburg van Regus. Je krijgt er alle ICT en apparaten die je nodig hebt en het aantal werkplekken is in te krimpen en uit te breiden naar wens, wat kosten bespaart. Over het algemeen misschien dus een kosteneffectievere optie. Maar het is de vraag of een dergelijk gehuurd kantoor dezelfde kansen biedt als hierboven beschreven bij Microsoft.

    • http://WOVOX.com/ Mundo Resink

      Leuke reactie! Ik denk dat het zeker mogelijk is, alleen hoor ik op dat vlak nog niet hele positieve berichten v.w.b. Regus. Maar er zijn hele leuke initiatieven van groepen mensen die zoiets voor zichzelf wilden opzetten: Nomadz in Den Haag, Studio de Paardenstal in Amsterdam en Zaamen in Haarlem (de eerste 2 kan je op WOVOX vinden; de laatste nog niet). Maar dit zijn voornamelijk plekken voor ZZP’ers: ik ben ook erg benieuwd naar voorbeelden van (kleine) bedrijven.